HJS-klubben On Tour 3 - Esbjerg. Nu med slumretæpper! Bemærk Palles fine mobile anlæg midt på bordet, som varmede os op med jethro Tull-toner

HJS-klubben On Tour 3 - Esbjerg. Nu med slumretæpper! Bemærk Palles fine mobile anlæg midt på bordet, som varmede os op med jethro Tull-toner

Jethro Tull Esbjerg 1. marts 2019

1. marts 2019 drog Hans Jørgen Skov-Klubben af 2008 på sin 3. Tour - næsten fuldtallig, idet Søren dog måtte melde forfald.

Turen gik denne gang til Esbjerg Musikhus, hvor Jethro Tull gav koncert som led i deres 50 års jubilæumsturné. Den var af gode grunde sat i gang sidste år og efter en vinterpause kører Touren nu videre i 2019 med officiel start i Kiev, januar 2019. Dagen før Esbjerg spillede Ian Anderson og Co. på Værket i Randers.

Vort tog afgik kl. 13.13 fra perron 6 og bragte os direkte til Esbjerg. Med toget var Kim, Palle, Carsten og Michael. Per ville støde til i Esbjerg. Til turen havde Michael medbragt 1883 fra Carlsberg og Palle Pale Ale fra det amerikanske bryggeri Lagunitas (Californien). Det lå alt sammen godt i maven. Snakken gik om især Jethro Tull mens toget bevægede sig vestpå. Mange ting kom på banen og mange spørgsmål blev rejst men alting blev sat ind i deres rette sammenhæng omkring Bramming, da en medpassager åbenbart havde hørt på sludder nok og fortalte lidt om Jetho Tull, som han og konen havde været til mange koncerter med. Godt med den store interesse  hos medpassager :-)

Kl. 14.32 og til tiden trillede IC-3 toget ind på Esbjerg Station i bragende solskin (men dog med en lidt kølig vind).

Opad mod bymidten, passerede vi Kims læreplads, Hallum (Dametøj og tilbehør). Kim er jo fra Ribe, så det var ikke så underligt at have en læreplads i Esbjerg. Og både Hallum og Kim så ud til at være still standing. Vi overvejede som næste stop steder som Kasket Karl og Jagthytten, men så kom Palle i tanke om et streetmarket  i Kongensgade og dér gik vi hen. Street Food som markedet hedder, har 16 boder med mad og drikke og en fin gårdhave med sol og læ og her slog vi os ned med en god øl og Palles lille anslæg med Jethro Tull-musik.

Snart dukkede Per op, og vi hyggede i solen et par timer (se billede ovenfor) indtil det blev for køligt. Så var der plads indenfor, hvor Palle var blevet så sulten at han måtte købe en pizza, som dog pænt blev delt med vi andre.

Ved 17.30-tiden ankom vi så til Dr. Louise, hvor aftensmaden skulle indtages. Dr. Louise har en restaurant-del og en Pub-del - så der var også godt øl til maden. Per og Carsten fik oven i købet et glas gin. Som det fremgår af billederne nedenfor, så var der tale om særdeles gedigne burgere og Bøfsandwich og det siges at flere af klubbens medlemmer først spise igen mandag! Under spisningen fik vi besøg af én af Palles venner, som er Dortmund-fan, men også venligt stemt overfor Chelsea, hvilket berettiger ham til en plads i dette referat.

Så var klokken lidt i kl. 19. og vi gik de sidste 500 meter hen til Esbjerg Musikhus, der i øvrigt er tegnet af ingen ringere end Jan og Jørn Utzon. Her var der en behagelig og forventningsfuld stemning blandt bilsælgere og salg af Band-souvenir. Vi fandt vore pladser, som var gode og passede til billetprisen på 500 kr. 

Koncerten:

Kl. 20.00 gik Jethro Tull på. Storskærmen var formet som et gammelt TV, hvor der under hele showet kørte film fra gruppens fortid.Der var ind i mellem også udtalelser fra tidligere medlemmer (dog ikke Martin Barre - se faktaboks), der fortalte om netop deres favoritnummer. Ian Anderson var i fin fysisk form og gav den på et ben og med sving med den legendariske tværfløjte. Han var i stadig kontakt med sine musikere og med publikum. 50 års showmandship fornægter sig ikke.

Det unge/yngre orkester spillede godt og tæt. Musikken svingede og lyden var god i Musikhuset. Eneste anke var måske stemmen - eller mangel på samme. Det blev en gang imellem til en underlig "Elmer Fjot-kvækken" og det var ofte umuligt at høre ordene. Ærgerligt, når nu Ians stemme faktisk er en meget væsentlig del af lydbilledet.

Nå, men det var vist mest Michael, der var lidt bitter over dette og da det monumentale riff til Aqualung flænsede salen og et voldsomt kørende damptog introducerede Locomotive Breath, så var meget tilgivet. Playlisten finder du nedenfor.

Koncerten varede som forudset af Palle 2 timer og 15 minutter og det gav os en halv time til at nå banegården og vort tog kl. 22.43, hvilket var rigeligt. Der var endda til til "proviantering". Med et kort ophold på seks minutter i Fredericia, kom vi godt til Odense med ankomst kl.  00.35. Godt møre skiltes vi efter endnu en go' HJS On Tour.

Der var i øvrigt enighed om på et tidspunkt at holde en Øl On Tour, hvor en del brune værtshuse i Odense skulle besøges. Michael kikker på det.

Setlisten (med angivelse af hvilken LP det pågældende nummer stammer fra). Listen er sakset  fra radiostation "Den Tunge Radio - i døgndrift til Dommedag" og stammer fra dagen før i Randers men er i øvrigt identisk med setlisten fra Budapest i januar 2019. Vi må gå ud fra, at setlisten var den samme i Esbjerg.

Den Tunge Radio kalder sig selv for danmarks eneste heavy-metal radiostation og gav i øvrigt koncerten i 5 ud 6 gedekranier! De har nok ikke glemt da Jethro Tull vandt Grammyprisen for Hard Rock/Metal Performance i 1989 for LP'en "Crest of a Knave". Til alles og ikke mindst Ian Andersons store overrasklese. Nr. 2 blev Metallica! De har de vist heller ikke glemt historien. Randers Amtsavis gav også samme koncert 5 ud 6 - i dette tilfælde dog stjerner.

Men det var setlisten vi kom fra:

Beggar's Farm/Indspillet intro (This Was 1968)

1. My Sunday Feeling (This Was)

2. Love Story (single 1968)

3. A Song For Jeffrey (This Was)

4. Some day The Sun Won't Shine for You (This Was)

5. Dharma for One (This Was)

6. A New Day Yesterday (Stand Up 1969)

7. Bourrée in E minor (Stand Up)

8. My God (Aqualung 1971)

9. Thick As A Brick (Thick As A Brick 1972)

Pause

10. A Passion Play (A Passion Play (1973)

11. Too Old tio Rock'n'Roll;Too Young To Die (1976)

12. Songs From The Wood (Songs From The Wood 1977)

13. Ring Out, Solstice Bells (Songs From The Wood)

14. Heavy Horses (Heavy Horses 1978)

15. Pastime With Good Company (Melodi fra Henrik 8's hof. Ikke indspillet)

16. Farm on the Freeway (Crest Of A Knave 1987)

17. Aqualung (Aqualung)

Ekstra:

18: Locomotive Breath (Aqualung)

Showtime: 2 timer og 15 minutter, inklusiv pause 

Nedenfor følger lidt billeder og en faktaboks. Husk at du kan se billederne i deres helhed med et enkelt klik på billedet!

Foto: Palle og Kim

På vej...og hvad var det nu han hed: Tommy Jummy eller Tony Iommi...

Kim foran sin lærerplads i Esbjerg

50 på bagen...og ryggen.

Dr. Louise var leveringsdygtig i godt øl og rustik burger...

,,,og Bøfsandwich i XX-large. Fedtlever! Here we come!

På plads...

foran scenen (vi havde et månelandskab foran os)...

...i Musikhuset, Esbjerg, ventende på:

71-årige Ian Anderson og hans nyeste udgave af Jethro Tull

Esbjerg Musikhus - Et Udson projekt

Esbjerg Musikhus - Et Udson projekt

Faktaboks - Jethro Tull

Grundstammen i Jethro Tull Mark 1 mødte hinanden i Blackpool (Grammar School), men der kom først gang i løjerne, da Ian Anderson, Mick Abrahams, Clive Bunker og Glen Cornick flyttede til Luton i det nordlige Greater London. Bandets officielle fødselsdag som Jethro Tull er 20. december 1967, hvor bandnavnet bruges for første gang. De fire nævnte musikere var også besætningen på gruppens første LP "This Was" (1968). 

Anderson var gruppens ubestridte leder, der skrev det meste musik og alle tekster...og smed musikere ud/engagerede nye til gruppen i ét væk, Jethro Tull blev med årene mere en backinggruppe for den skotske vildmand. 29 musikere har frem til i dag (2019) været inde over i et forløb hvor gruppen eksisterede uden afbrydelse i perioden 1967 - 2012 for herefter at blive gendannet i 2017 i forbindelse med 50 års jubilæumsturnén. Ian Anderson har naturligvis været med hele vejen. Martin Barre (g) var med fra 1968 til 2012. Han blev ikke spurgt, da Jethro Tull igen blev trukket ud af stalden. Man er vel ordentligt uvenner.

21 Studie-LP'er blev det til. Den sidste fra 2003 hed "The Jethro Tull Christmas Album" (suk).

Gruppens storhedstid regnes for at være perioden 1968-1973, hvor også de bedste albums blev indspillet og udsendt. Jethro Tull udsendte herefter en LP om året de næste mange år. Med dalende kvalitet.

Salgsmæssigt kom de fem første album alle på den engelske Top 10 med Stand Up som gruppens eneste engelske nr. 1. I USA havde de 2 nr. 1-album: Thick As A brick og A Passion Play (1973) og herudover yderligere 4 Albums i Top 10.

Jethro Tull Har gæstet Danmark mange gange. I gruppens storhedstid besøgtes Fyns Forum tre gange: 16. januar 1970, 7. januar 1971 og 7. januar 1972 (se plakat).

This Was. Oktober 1968.

Stand Up. Juli 1969

Benefit. April 1970.

Aqualung. Marts 1971.

Thick As A Brick. Marts 1972

A Passion Play. Juli 1973